Bæredygtig ferie – sådan rejser du grønnere uden at gå ned på oplevelser

Verden er i forandring, og vores rejsevaner følger trop. Flere og flere vælger at tage på bæredygtige ferier for ikke blot at nyde unikke oplevelser, men også for at mindske deres klimaaftryk. Undersøgelser har vist at der bliver foretaget knap 200 % flere søgninger i Google efter bæredygtige rejser, hvilket må siges at være et tydeligt udtryk for en ny og grønnere bevidsthed.

Denne tendens er ikke bare en forbigående mode, men en global bevægelse mod ansvarlig turisme. Her ser vi på, hvordan du kan tage på en bæredygtig ferie, og hvilke konkrete skridt du kan tage for at reducere din miljøpåvirkning uden at gå på kompromis med oplevelserne.

Bæredygtig ferie er en voksende samfundstrend

Bæredygtig turisme er blevet en kerneværdi i moderne rejser og ikke kun en niche for miljøbevidste rejsende. Ifølge Booking.com er 43% af rejsende villige til at betale mere for bæredygtige rejsemuligheder og 69% ønsker, at deres penge går tilbage til de lokale samfund, de besøger. Dette er præcis, hvad der gør glamping så rasende populært.
Denne udvikling er et direkte resultat af det stigende ønske om at støtte bæredygtige økonomier og mindske det globale pres på populære turistdestinationer.

Book en overnatning et luksuriøst trætophus her

Staycation – den grønneste ferieform

En af de mest effektive måder at reducere din miljøpåvirkning på er at blive tættere på hjemmet. “Staycation”, hvor du holder ferie i dit nærområde, er en af de mest bæredygtige ferieformer, da det eliminerer behovet for langdistanceflyvninger, der bidrager væsentligt til CO2-udledning. I Danmark er mange begyndt at få øjnene op for mere lokale ferieformer såsom glamping.

Når du vælger staycation, kan du udforske skjulte perler tæt på dig. Fra nationalparker til kulturarv og små hyggelige landsbyer er der mange måder at opdage Danmark på, som du måske ellers ikke ville overveje. Du kan også overveje at tage toget eller cyklen, så du reducerer din miljøpåvirkning og samtidig støtter de lokale erhverv.

Tips til en bæredygtig ferie

Uanset hvor du rejser hen, er der mange måder at gøre din ferie grønnere på. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig:

Vælg bæredygtig transport:

Overvej at tage tog eller bus i stedet for fly. Ifølge International Air Transport Association (IATA) står luftfarten for 2,5% af verdens drivhusgasemissioner. Togrejser er en afslappende måde at rejse på, og de udleder langt mindre CO2. Mange nyder ligefrem turen da den tillader dig at udnytte togtiden med arbejdsopgaver, læsning eller lign.

Bo miljøvenligt:

Vælg overnatningssteder med fokus på minimalisme, lokale råvarer og naturoplevelser. Opholdet kan stadig tilbyde en luksuriøs oplevelse med alle dagligdagens bekvemmeligheder. Glampingophold findes overalt i hele Danmark, sågar hele norden, og der kommer konstant nye spændende steder til.

Pak let:

Jo lettere din bagage er, desto mindre brændstof bruger transportmidlet. Tag også genanvendelige produkter som vandflasker, indkøbsposer og toiletartikler med for at reducere dit affald. På de fleste glampingophold vil der være alt hvad du har brug for, så ingen grund til at pakke unødigt meget med.

Støt lokale forretninger og spis lokalt:

Spis på restauranter, der serverer lokale råvarer, eller besøg lokale markeder. Dette mindsker transportens klimaaftryk og støtter lokale producenter. Mange glampingværter er private familier og små landsteder, hvor de dyrker egne råvarer eller har en lokal gårdbutik.

Undgå engangsplastik:

Medbring din egen vandflaske, poser og service. Det reducerer affald og hjælper miljøet i særligt sårbare områder. Følg anvisningerne på de enkelte glamping steder eller spørg værten, hvis du er i tvivl.

Grønne oplevelser

Når du vælger at rejse bæredygtigt, er der masser af oplevelser, der tager hensyn til miljøet. Her er nogle forslag:

Besøg nationalparker og naturreservater: Danmarks nationalparker som Thy Nationalpark og Vadehavet er fantastiske destinationer for bæredygtig turisme. Mange af disse områder arbejder aktivt med naturbeskyttelse, og som besøgende kan du støtte dette.

Økoturismeaktiviteter: Prøv aktiviteter som kajaksejlads, vandreture eller cykling, der ikke har en negativ indvirkning på miljøet. Disse aktiviteter giver dig mulighed for at opleve naturen tæt på og samtidig passe på den.

Overnat på bæredygtige destinationer: Her må vi igen slå et slag for glamping, som er blevet en populær ferieform, hvor komfort og natur går hånd i hånd. Eksempelvis er Bøgebjerg Dome i Østbirk et glimrende eksempel på en luksuriøs oplevelse, der tager hensyn til naturen.

Se de mest anmelderroste glampin hytter her

Statistisk indsigt i bæredygtig turisme

Bæredygtig turisme er blevet mere mainstream end nogensinde før. I 2022 voksede den globale bæredygtige turismeindustri til $172,4 milliarder og forventes at stige til $374,2 milliarder inden 2028. Denne udvikling er et klart tegn på, at rejsende over hele verden er begyndt at træffe mere bevidste valg i forhold til deres rejseplaner. 

Yngre generationer fører an i denne bevægelse. 77% af rejsende mellem 18 og 29 år siger, at bæredygtighed påvirker deres rejsebeslutninger, mens tallet falder til 48% for dem over 51 år.

Udfordringer ved bæredygtig rejse

Selvom bæredygtig turisme er i vækst, er der stadig udfordringer. Eksempelvis tyder undersøgelser på at efterspørgslen på bæredygtige ferieformer er større end udbuddet, samt at prisen kan være i den , hvilket kan afskære nogle mennesker fra at kunne vælge grønne alternativer.

Bæredygtig turisme behøver ikke være svært

At rejse på ferie i et bæredygtigt format handler ikke om at opgive rejser, men om at træffe smartere valg. Fra at vælge miljøvenlige transportmuligheder til at bo på bæredygtige hoteller og støtte lokale økonomier, kan vi alle tage små skridt mod en grønnere fremtid. Med flere og flere bæredygtige muligheder bliver det lettere at rejse med omtanke – og stadig få en fantastisk ferieoplevelse.

Scroll to Top